Terug naar overzicht

Nieuw aanbod in de tussenschoolse opvang

Beste ouders en verzorgers,

via dit bericht breng ik je op de hoogte over de ontwikkeling die zich voordoet aan de TSO bij onze school.

Zoals ik eerder bekend heb gemaakt, was ik de laatste maanden bezig met het onderzoeken naar hoe de lunch van de TSO zou kunnen worden aangepast om ervoor te zorgen dat de kinderen worden gestimuleerd om te eten volgens de nieuwe Richtlijnen Schijf van Vijf die door het Voedingscentrum in 2016 werd geïntroduceerd.

Aan de hand van de resultaten van onderzoek, is er met ingang van april 2018 een nieuw lunchaanbod voor de TSO samengesteld volgens de nieuwe Richtlijnen Schijf van Vijf van het Voedingscentrum. Alle producten die teveel vet en zout bevatten en daardoor ongezond zijn, zoals smeerleverworst en salami zijn van het lunchassortiment weggehaald. Ook hebben we sommige producten vervangen door een gezondere variant, zo werd pindakaas met toegevoegde zout en suikers vervangen door pindakaas met 100% pinda’s zonder toevoegingen. Daarbij hebben we andere voedingsmiddelen zoals gekookte eieren en tonijn toegevoegd in het nieuwe lunchassortiment om ervoor te zorgen dat de kinderen over een gevarieerd aanbod beschikken.

Daarnaast zijn ook de regels wat betreft het consumeren van bepaalde voedingsmiddelen aangepast. Tot nu toe werd het lunchaanbod ingedeeld in Hartig (gezond) en Zoet (ongezond). Daarbij mochten de kinderen pas een ‘ongezond Zoet beleg’ eten nadat ze een ‘gezond Hartig beleg al hadden gegeten. Gezien niet al het hartige beleg in de categorie ‘gezond’ vallen volgens de nieuwe richtlijnen, wordt het lunchassortiment niet meer in Hartig en Zoet ingedeeld maar in Gezond en Ongezond. Dit betekent dat sommige producten die eerst als gezond werden gezien zoals kipfilet en ham, nu in de categorie ongezond vallen. De kinderen mogen ze pas eten nadat ze een product uit de Gezonde categorie hebben gegeten .

Ons doel is om ervoor te zorgen dat de kinderen meer gezonde producten zoals groente en fruit gaan eten en ongezonde bewerkte producten die veel suiker en vetten bevatten gaan vermijden. Zo, kunnen de kinderen een goede basis krijgen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen!

Ik kan me voorstelen dat dit onderwerp veel vragen oproept. Hier vind je de antwoorden op de volgende vragen en een overzicht van het nieuwe lunchaanbod:

De komende maanden zal ik als vrijwilliger werken bij de TSO om Claudia te ondersteunen met het implementeren van het nieuwe lunchaanbod. Ook ga ik voorlichting geven aan de TSO-medewerkers en de kinderen. Natuurlijk beantwoord ik graag al jouw vragen.

Samen zorgen we ervoor dat de kinderen een goede basis krijgen om zich optimaal te kunnen ontwikkelen!

Met vriendelijke groet, Anoã